Choď na obsah Choď na menu
 


19. 7. 2011

Prehľad zbraní a predmetov

 Lodné delá a kulveríny

Lodné delá boli najpoužívanejšou a v tej dobe najlepšou, a zároveň aj najmodernejšou výzbrojou lodí, ktoré dokázali na veľkú vzdialenosť strieľať delové gule a tak poslať na dno hociktorú loď. Existovalo veľké množstvo diel rôznych kalibrov a taktiež aj podľa materiálu, ako železo alebo bronz, z ktorých boli delá vyrábané najčastejšie. Samozrejme platilo, že čím väčší kaliber dela, tak tým bolo delo väčšie a ťažšie a tým aj náročnejšia obsluha. Delá mali najčastejšie hladký vývrt hlavne, ktorý sa mimochodom využíva dodnes, napr. na moderných tankoch, ale tu sa zase používa iná munícia.

Hladký vývrt hlavne mali muškety a kresadlové, či o desiatky rokov neskôr požívané perkusné pušky, preto boli zbrane dosť nepresné. Hladký vývrt sa využíval ešte aj v Americkej občianskej vojne. No ešte skôr a to už v Napoleonských vojnách, sa začal viac presadzovať a využívať dnes bežný drážkovaný vývrt hlavne, s ktorým výrazne stúpla presnosť vďaka rotácií strely. Drážkovaná hlaveň sa dostala do pozornosti v spomínaných Napoleonských vojnách počas ťaženia v Španielsku. Zrejme to bol Španiel, ktorý trafil s britskou kresadlovou puškou, ktorú vtedy používali bežne aj britský ostrostrelci, francúzskeho vojaka údajne na 650 metrov. Na tú dobu to bolo vtedy takmer nemožné, ale zrejme to bolo aj o náhode a šťastí ako len presná muška. Avšak účel to splnilo a spravilo to super "reklamu" a drážkovaná hlaveň sa šírila do sveta...

No naspäť k delám. Delá sa radili podľa libier, avšak štandardizované to bolo až neskôr. Kaliber dela sa určuje podľa hmotnosti projektilu, ktoré sa zmestí do hlavne, čiže napr. 18 librové delo strieľalo projektil v priemere 138,7mm. Ráta sa to na libry, čiže 18 librová delová guľa (8,16kg) a preto je to 18 librové delo. Dávkovanie strelného prachu sa delilo podľa hmotnosti projektilu, dávkovalo sa približne 1/3 hmotnosti projektilu. Každý iný kaliber dela mal samozrejme iné dávkovanie. Je jasné, že čím väčší kaliber, tak tým išlo aj viac prachu. Ak sa dalo prachu málo, tak účinok bol zrejme slabší a tým aj dostrel, ale ak sa dalo prachu moc, hrozilo roztrhnutie dela. 

Dostrel dela v 16. a v 17. storočí sa pohyboval približne okolo 1 524 metrov, samozrejme dostrel záležal aj od kalibru dela. V Napoleonských vojnách napr. 36 librové delo (36 pounder long gun) malo maximálny dostrel okolo 3 700 metrov a účinný okolo 1600 metrov s klasickou delovou guľou. Avšak to bol poriadny kanón a boli to najväčšie kanóny, čo sa na lodiach využívali. A na obsluhu jedného 36 librového dela bolo treba až 14 mužov. Aj keď účinný dostrel u 36 librového dela bol 1600 metrov, tak v praxi bolo ideálnych zhruba okolo 500-650 metrov a nezáležalo, že či to bol malý alebo veľký kaliber. A to hlavne kvôli presnosti, pretože vtedy boli, nie len delá, celkom nepresné (na dnešné pomery) a na tých 650 metrov bola streľba najefektívnejšia. Aj streľba na tých účinných 1600 metrov bola celkom nepresná, ale samozrejme, že streľbu na takúto vzdialenosť využívali napr. na ostreľovanie nepriateľa z bezpečnej vzdialenosti alebo aby si ho držali ďalej od seba atď. Ale to hovoríme o poriadnom kanóne. Také "menšie" 12 librové delo malo maximálny dostrel zhruba 1800 metrov a efektívny 900 metrov. Taká húfnica M1857 "Napoleon", bola 12 librová húfnica využívaná v Americkej občianskej vojne a účinný dostrel malo cca 1480 metrov pri elevácii/náklone 5°.

Rýchlosť streľby záležala aj od veľkosti a hmotnosti dela, s menším delom sa lepšie manipuluje ako s väčším, ale všetko záleží hlavne od výcviku posádky. Napr. u 12 librového poľného dela, používaného aj v Napoleonských vojnách, posádka dokázala vystreliť 1 ranu za minútu. S poriadne veľkým úsilím možno aj 2 rany za minútu. Avšak lodné delá boli o niečo ťažšie (lafeta dela) a posádka pracovala v zúžených priestoroch. A často sa museli von vystrčiť až zo strieľne (otvor pre delo v lodi), aby delo nabili. Takže nabíjanie mohlo trvať aj dlhšie zhruba jeden výstrel za dve minúty. Avšak to tiež záležalo aj od kalibru dela a hlavne od spomínaného výcviku. Dobre vycvičená posádka sa pokojne mohla dostať aj na jednu ranu za minútu. Taktiež ako každá zbraň vtedy, a aj v súčasnosti, tak aj delo sa po výstreloch znehodnocovalo. Výdrž železného dela bola zhruba 800 až 1000 výstrelov, pokiaľ sa na dele vykonávala bežná a pravidelná údržba. Výdrž dela z bronzu bola menšia a to zhruba 500 výstrelov. Na lodiach sa ako najväčšie používali maximálne 42 librové delá, čo boli poriadne kanóny s poriadnou silou a dostrelom, ale boli aj náročné na obsluhu. Tieto delá mali výnimočne len najväčšie lode a stredomorské Galéry na predku lode. Taktiež aj pevnosti, ktoré mali tiež skôr len vzácne takéto silné delá. Tieto delá mohli strieľať okrem klasických delových gúľ aj kartáčové strely a reťazové strely. 

Ako som písal vyššie, tak delá sa vyrábali najčastejšie zo železa a bronzu. Každý materiál mal výhody aj nevýhody. Delá z bronzu boli zrejme o niečo lepšie. Boli o niečo ľahšie, čo znamenalo ľahšiu obsluhu. Na rozdiel od železných diel, až tak nekorodovali, čo vo vlhkom a slanom prostredí je zvlášť častý a bežný jav. A taktiež boli bezpečnejšie na používanie, pretože ak bolo delo opotrebované dalo sa to rozoznať. Bronzové delá bývali vyleštené, kde sa dali vidieť rôzne praskliny. Taktiež bol nejaký spôsobom opotrebovaný koniec hlavne, pretože delové gule boli zo železa a železo je tvrdšie ako bronz, čo spôsobovalo nejaké opotrebenie, ktoré bolo viditeľné. Ešte sa to dalo opotrebenie údajne rozoznať podľa zvuku výstrelu alebo že sa hlaveň celkovo natiahla ako umožňovala norma. Nakoniec ak delo predsa len explodovalo kvôli únave materiálu, tak nenapáchalo také škody na obsluhe ako pri explózií železného dela. Bronz sa proste tak neroztrhne ako železo, čo má za následok menej šrapnelov. A naopak, nevýhody bronzu boli zase v cene, keď že tieto delá boli výrazne drahšie a spolu s menšou životnosťou spravili väčší škrt cez rozpočet. Tiež sa mohli ľahšie zahriať počas veľmi intenzívnej paľby, čo mohlo spôsobiť nejaké vnútorné poškodenie hlavne, prípadne roztrhnutie. A taktiež mali oproti železným delám spomínanú nižšiu životnosť okolo 500 výstrelov, čo zrejme spôsobovali "tvrdšie" železné gule.

Delá zo železa boli zase lacnejšie a mali väčšiu životnosť, zhruba 800 až 1000 výstrelov, čo je približne polovica. A keď že boli lacnejšie, tak aj náklady boli výrazne menšie. Na druhú stranu boli o niečo ťažšie, čo znamenalo o niečo ťažšiu obsluhu či väčšiu záťaž pre loď. Boli však náchylné na koróziu a vzhľadom, že delá na lodiach boli často vystavené väčšej vlhkosti a k tomu aj soli od morskej vody, takže sa musela často vykonávať pravidelná údržba. A veľkou nevýhodou bola aj menšia bezpečnosť. Na rozdiel od bronzových diel, tak u železných sa veľmi ťažko dalo rozoznať opotrebovanie, podľa ktorého by sa delo vyradilo z činnosti. Čo znamenalo pre posádku, teda pre obsluhu dela aj takú nepredvídateľnú časovanú bombu, ktorá mohla vybuchnúť kedykoľvek a bez výstrahy. A keď vybuchlo železné delo, tak to bolo pre posádku celkovo viac nebezpečné ako pri výbuchu bronzového dela, pretože železné delo sa doslova roztrhlo a malé kúsky sa rozleteli všade na okolo ako smrteľné šrapnely.

Delá sa nabíjali spredu ako aj ručné palné zbrane. Najprv sa vložila dávka s prachom, boli to také plátnové/papierové puzdra valcového tvaru, v ktorých bol strelný prach a nabil sa do dela ako prvý a zatlačil sa. Potom sa nabila delová guľa a tiež sa dobre zatlačili. Prípadne to bolo všetko v jednom puzdre, prach aj guľa a tá sa nabila do hlavne (niečo ako sabot). Zároveň sa s veľkou ihlicou prepichol cez zápalný kanálik plátnové puzdro strelného prachu, aby sa prach ľahšie zapálil a potom sa do prachového kanálika nasypal strelný prach. A potom sa už iba prach zapálil a vystrelilo sa. Po výstrele sa ešte delá samozrejme čistili od zvyšku prachu a iných nečistôt, kvôli správnej funkčnosti dela a celý kolobeh sa opakoval. Zhruba v polovici 18. storočia začali Briti aj na delách využívať kresadlový zámok ako aj na kresadlových puškách, čo sa neskôr stalo štandardom. Takto delá získali väčšiu spoľahlivosť, pretože prach bol viac chránený voči vode. Tak isto sa to využívalo ako na mori, tak aj na súši.

Čo sa týka kulverínov, tak je to typ dela z 15. a 16. storočia. Zvyčajne sa od diel rozlišovali tým, že boli menšieho kalibru a mali dlhšiu hlaveň, ale nemuselo to byť pravidlo. V tej dobe však bolo štandardom, že kulverín sa od dela rozlišoval práve dlhšou hlavňou a menším kalibrom. Kulveríny boli zo začiatku jednoduché ručné palné zbrane, z ktorých vznikli aj "veľké" kulveríny (ako bežné delá napr. demi kulverin), ktoré mali väčší dostrel a silu ako ručné zbrane. A vďaka dlhšej hlavni mohli mať väčší dostrel a lepšiu presnosť. Tie napokon v 15. storočí adaptovali Briti aj ako lodný kanón a na lodiach ich začali dokonca uprednostňovať pred kanónmi a primárne používať ako hlavnú zbraň, kvôli lepšej presnosti, dostrelu a ľahšej manipulácie oproti väčším a ťažším delám. Respektíve ich kombinovali s kanónmi, keď že na spodné paluby lodí sa vždy dávali najťažšie delá. Hlavne kvôli lepšej stabilite lode, ale aj kvôli lepšiemu účinku diel.

Ako išla doba dopredu a pokrok nie len vo vývoji strelného prachu a v presnosti výrobe zbraní, vrátane kulverínov, tak tým umožnili mať kratšiu hlaveň, ale pritom si zachovali rovnaké vlastnosti. A vývoj išiel samozrejme ďalej a zastarané radenie diel a kulverínov neskôr nahradilo nové, ktoré sa začali kategorizovať podľa kalibru projektilu ako to už poznáme, napr. 12 librové, 18 librové delá atď. Totiž, v 16. a 17. storočí existovali rôzne druhy a kategórie diel ako napr. demi cannon, culverin, demi culverin, saker, minion, falconet atď. Každý typ z týchto diel mali štandardizovaný nejaký kaliber, dĺžku hlavne a pod. A podľa toho to bol dajme tomu demi cannon alebo falconet. Pričom napr. demi cannon bol stredne ťažký kanón, zatiaľ čo falconet bolo ľahké delo atď. Spomínané rozdelenie diel podľa libier, na 12, 18, 24 librové delá atď, čiže podľa hmotnosti projektilu, zaužívali až Briti na začiatku 18. storočia. 

Do diel sa používala rôzna munícia, najčastejšie delové gule. Približne do 17. storočia boli prevažne z kameňa, potom sa používali výhradne zo železa. Bol to najpoužívanejší, najúčinnejší, a aj najuniverzálnejší druh munície. Okrem klasických delových gúľ, sú v Sea Dogs ešťe ďalšie tri druhy.

Kartáčove strely slúžili na hromadné ničenie posádky, pretože to boli malé olovené alebo oceľové guľky, prípadne malé delové gule, ktoré boli uložené v balíčkoch, a tak sa nabíjali do dela. Efekt je rovnaký ako brokovnica, len vo väčšej réžii. Najväčší účinok mali proti nepriateľskej posádke. Používali sa prevažne na blízku a strednú vzdialenosť, lebo mali veľký rozptyl a prevažne sa používali na hornej otvorenej palube, keď že menšie projektily nemuseli vždy prestreliť trup. Okrem posádky však páchali škodu aj na plachtách, kde tiež vedeli zničiť rôzne laná a pod.    

Reťazové strely boli dve oceľové gule spojené napríklad reťazami, ktoré sa výhradne používali na zničenie sťažňov lode, no určite si vieme aj predstaviť účinok voči ľuďom. 

Výbušné delové gule sú delové gule plnené strelným prachom, ktoré explodovali, buď po náraze, alebo vo vzduchu. Škody spôsobovala vzniknutá tlaková vlna a šrapnely. Avšak takáto munícia, ktorá vybuchla výhradne po dopade sa používala až omnoho, omnoho neskôr, napr. v Americkej občianskej vojne. Používala sa aj výbušná munícia alebo niečo na podobnom princípe, ktorá vybuchla aj vo vzduchu, prípadne po nejakom čase po dopade, mohla mať zápalný knôt napríklad - už aj v 14, 15, a 16. storočí, avšak určite si nemyslite, že to fungovalo ako typický delostrelecký granát, prípadne niečo z čias Americkej občianskej vojny. Zhruba na konci 17. storočia sa využíval "granát" napr. Carcass, čo je druh zápalného granátu vystrelený z dela. Aj niektoré lode používali takúto muníciu, napríklad tzv. Bomb Ketch a používal kanóny (mažiar), čo boli predchodcami mínometu. Celkovo sa však takáto munícia používala skôr pri obliehaní miest, prípadne rôznych pevností. Na mori sa využívala skôr výnimočne, jednak aj kvôli bezpečnosti. Takáto výbušná munícia bola používaná skôr námorníkmi, respektíve vojakmi, ale to už boli ručné granáty. Vyrobené boli napr. z keramiky a naplnené boli strelným prachom alebo aj v kombinácii s guľkami z muškiet, čo boli ako šrapnely. V tejto hre sú tieto výbušné delové gule ilustrované trochu inak, ale však je to iba hra.

Okrem zbraní, ďalekohľadov a kyrysov sa v CoAS nachádza x ďalších predmetov ako mapy, liečivé nápoje, rôzne cenné a bezcenné predmety. Taktiež v hre nájdeš rôzne predmety, ktoré ti pridajú rôzne bonusy. Sú to väčšinou nejaké predmety ako rôzne sošky a tak podobne. Ale tiež aj rôzne prstene, či kresťanské predmety alebo aj niektoré drahokamy vedia pridávať bonusy. A potom sú tu ešte totemy, ktoré sú však dosť vzácne a naozaj sa veľmi ťažko nájdu. Aj v obchode ich môžeš nájsť, či na trhu, ale tiež musíš mať veľké šťastie. Tieto totemy pridávajú 20 bodov ako bonus na rôzne osobné alebo lodné zručnosti. Oproti ostatným predmetom sú výrazne ľahšie a nezaberajú teda toľko miesta v inventári. Avšak ako som spomínal, tak tieto totemy je veľký problém nájsť alebo kúpiť.

Ak hráš s GoF módom, tak všetky tieto predmety, ktoré pridávajú bonusy sú nahradené knihami, ktoré tieto bonusy pridávajú. A pôvodné predmety sú tak bez bonusov.

Delá

Delo 12 lbs

Delo-12lbs.jpg

Toto je malé delo, ktoré môže strieľať všetky druhy munície. Používa sa na všetkých malých plavidlách.
Dostrel - 350
Poškodenie - x1.5
Doba nabíjania - 20 sekúnd
Váha -  6 cwt
Cena -  180          

 

Delo 16 lbs

Delo-16lbs.jpg

Stredne veľké delo.
Dostrel - 450
Poškodenie - x2.5
Doba nabíjania - 30 sekúnd
Váha - 8 cwt 
Cena - 309                                                                                             

 

Delo 24 lbs

delo-24lbs.jpg

Všestranné a účinné delo štandardného kalibru, ktoré sa nestratí v žiadnej bitke.
Dostrel - 550
Poškodenie - x4.0
Doba nabíjania - 40 sekúnd
Váha - 12 cwt
Cena - 663          

 

Delo 32 lbs

Delo-32lbs.jpg

Skutočne veľké delo pre väčšie a veľké lode s impozantnou palebnou silou.
Dostrel - 550
Poškodenie - x5.0
Doba nabíjania - 50 sekúnd
Váha - 16 cwt
Cena - 1042

 

Delo 42 lbs

Delo-42lbs.jpg

Určené na obliehanie pevností a potápanie lodí. Ide namontovať len na najťažšie lode.
Dostrel - 800
Poškodenie - x6.0
Doba nabíjania - 60 sekúnd
Váha - 22 cwt
Cena - 1070

 

 

Kulveríny

Kulverín 12 lbs

Kulverin-12lbs.jpg

Malé delo s pomerne dlhou konštrukciou. Používa sa na všetkých malých plavidlách.
Dostrel - 450
Poškodenie - x1.0
Doba nabíjania - 30 sekúnd
Váha - 7cwt 
Cena -  400 

 

Kulverín 16 lbs

Kulverin-16lbs.jpg

Stredné delo s dobrým dostrelom.
Dostrel - 550
Poškodenie - x2.0
Doba nabíjania - 45 sekúnd
Váha - 10 cwt 
Cena - 553

 

Kulverín 24 lbs

kulverin-24lbs.jpg

Skutočná zbraň, pre skutočné bitky. Dĺžka hlavne je pre nabíjanie zložitejšia, ale vynahradzuje to dostrelom.
Dostrel - 650
Poškodenie - x3.0
Doba nabíjania - 60 sekúnd
Váha - 10 cwt 
Cena - 663

 

Kulverín 32 lbs

Kulverin-32lbs.jpg

Poriadne delo, ktoré dokáže napáchať veľké škody na veľkú vzdialenosť. Ten kto vystrelí prvý, vyhráva, či?
Dostrel - 750
Poškodenie - x4.0
Doba nabíjania - 75 sekúnd
Váha - 10 cwt 
Cena - 1201  

                                        


                                 

Chladné a strelné zbrane

V Sea Dogs: CoAS sa zbrane delia na ľahké, stredné a ťažké, ktoré majú proti aj pre. Je len na tebe akú zbraň si vyberieš a záleží čo preferuješ. Tie najlepšie zbrane sa ťažko hľadajú a niektoré nájdeš skôr len v nejakej úlohe ako keby si ju náhodne našiel, čiže niektoré zbrane sú veľmi cenné a vzácne.

Ľahké zbrane majú najmenšie poškodenie, ale za to najmenej spotrebujú energie. Ľahké zbrane sú ideálne ak bojuješ sám proti veľa nepriateľom naraz kvôli najnižšej spotrebe energii.

Stredné zbrane sú vyvážené a je to taká "zlatá stredná cesta". 

Ťažké zbrane majú najväčšie poškodenie, ale za to najviac spotrebujú energie. Nehodia sa v boji, keď je veľa nepriateľov okolo teba.

 

                      

Šable, meče, kordy

 

Ľahké zbrane

 

Päsť

0-0.jpg

Jednoducho päsť, ak nemáš žiadnu zbraň.
Poškodenie - min/max 1/15
Váha - 0.0

   

 

Pohrabáč

1-1.jpg

Starý hrdzavý kus železa z ohniska. Aj keď to nie je v skutočnosti zbraň ako taká, je dosť ťažká a má veľkú rukoväť.
Poškodenie - min/max 1/25
Váha - 4.0

 

Dýka

2-2.jpg

Obyčajná dýka, najlepšie má poškodenie, ak je nepriateľ neozbrojený.
Poškodenie - min/max 3/35
Váha - 1.0

 

 

Mušketierska šabľa

3-3.jpg

Kedysi bola používaná mušketiermi v rôznych krajinách.
Poškodenie - min/max 5/40
Váha - 3.0

 

 

Hrdzavá mačeta

4-4.jpg

Pôvodný druh mačety, teraz je to len hrdzavý kus kovu. Dokonca i chránič ruky je zničený.
Poškodenie - min/max 6/45
Váha - 4.5

 

 

Žoldniersky meč

5-5.jpg

Nebezpečný meč, ktorý priniesli Benátski žoldnieri z Dalmácie.
Poškodenie - min/max 8/46
Váha - 2.5

 

 

Taliansky kord

6-6.jpg

Kord od talianskych majstrov. Pekná zbraň, ale v správnych rukách i nebezpečná.
Poškodenie - min/max 10/45
Váha - 2.8

 

 

Francúzsky kord

7-7.jpg

Ľahká čepeľ umožňuje dávať tejto zbrani bleskové zásahy nepriateľom. Je dosť účinnou zbraňou, či už pre súboj alebo pre skupinový boj.
Poškodenie - min/max 11/48
Váha - 3.5

 

Nemecký kord

8-8.jpg

Jednoduchý, ale účinný kord vyrobený v Nemecku.
Poškodenie - min/max 12/50
Váha - 2.6

 

 

Anglický kord

9-9.jpg

Kordy tohto typu boli v Anglicku určené skôr pre aristokratov a dvoranov. Často sa používali na súboje alebo ako športové zbrane.
Poškodenie - min/max 13/53
Váha - 2.7

 

Španielsky kord

10-10.jpg

Kord od majstrov z Toleda, pomerne s ľahkou, ale robustnou čepeľou. Veľmi obľúbená zbraň španielskych zabijakov.
Poškodenie - min/max 14/55
Váha - 2.5

 

Morganov kord

11-11.jpg

Kord veľmi známeho piráta Henryho Morgana. Mohol byť tento kord jeho úspechom? Ostrý ako britva a perfektne vyvážený, čo umožňuje jeho nositeľovi prežiť i tie najhoršie situácie.
Poškodenie - min/max 18/65
Váha - 2.9

 

Stredné zbrane

 

Pirátska šabľa

1-1.jpg

Krátka šabľa, ideálna pre boj na palubách lodí. Celkovo je zbraň určená skôr pre obyčajných pirátov. Nie je vhodná pre dôstojníkov a už vôbec nie pre kapitánov.
Poškodenie - min/max 8/50
Váha - 4.6

 

Malá sekera

2-2.jpg

Účinná na náhle útoky. Ale lepšia je na štiepanie štiepkov.
Poškodenie - min/max 10/60
Váha - 6.0

 

 

Ťažký meč

3-3.jpg

Oceľový meč s ťažkou čepeľou, schopný preraziť akúkoľvek krúžkovú zbroj.
Poškodenie - min/max 12/55
Váha - 5.3

 

 

Vojenská šabľa

4-4.jpg

Meč každého vojaka. Zbraň je jednoduchá, ale seká sa s ňou veľmi dobre.
Poškodenie - min/max 13/55
Váha - 4.5

 

 

Armádny meč

5-5.jpg

Bežná zbraň medzi mariňákmi. Bežná výbava, ale dobre vyrobená.
Poškodenie - min/max 14/65
Váha - 6.0

 

 

Námornícky meč

6-6.jpg

Veľmi populárna zbraň medzi anglickými a francúzskymi námorníkmi. Je to dosť ťažká šabľa.
Poškodenie - min/max 16/60
Váha - 5.4

 

 

Jazdecká šabľa

7-7.jpg

Pomerne dobrá zbraň Francúzskej kavalérie.
Poškodenie - min/max 18/63
Váha - 4.1

 

 

Holandská pechotná šabľa

8-8.jpg

Vynikajúca ukážka zbrane.
Poškodenie - min/max 19/64
Váha - 4.5

 

 

Hurikán

9-9.jpg

Veľmi vyvážená šabľa, ktorá umožňuje prejsť okolo nepriateľov ako hurikán.
Poškodenie - min/max 20/66
Váha - 4.3

 

 

Španielská šabľa

10-10.jpg

Čepeľ od slávnych zbrojárov v Toledu, ktorá vždy dobre poslúži.
Poškodenie - min/max 21/65
Váha - 4.2

 

Kortelas

11-11.jpg

Janovská čepeľ. Pred nejakým časom, bola ešte používaná šermiarmi v Taliansku.
Poškodenie - min/max 23/70
Váha - 5.5

 

 

Kerber

12-12.jpg

Má pomerne vzácnu čepeľ v súostroví, s názvom neznámeho pôvodu. V každom prípade je to krátka dýka, ktorú preferuje veľa bláznivých chlapcov a dobrodruhov, je dobrá nie len pre útok a obranu, ale mnoho ďalších. 
Poškodenie - min/max 24/70
Váha - 4.7

 

Haudegen

13-13.jpg

Veľmi ťažké jedno-stranné ostrie. Toto je skutočná rarita, na celom súostroví ich nájdete len niekoľko.
Poškodenie - min/max 25/70
Váha - 4.4

 

 

Ťažké zbrane

 

Nemecký meč

1-1.jpg

Meč používaný nemeckými žoldniermi, väčšinou pre páchanie zverstiev. Nie je moc užitočný na obranu.
Poškodenie - min/max 10/60
Váha - 7.0

 

Klaymor

2-2.jpg

Mocná, ťažká zbraň. Nie je to síce tá najlepšia voľba na obranu, ale pre jej vyvážené poškodenie to môže stáť za to. 
Poškodenie - min/max 12/65
Váha - 9.0

 

Maltézsky meč

3-3.jpg

Meč Maltézskych rytierov. Tento meč je vhodný, ako na útok, tak na obranu.
Poškodenie - min/max 14/65
Váha - 7.5

 

 

Škótsky meč

4-4.jpg

Populárny meč zo Škótska. Výborný na obranu a útok.
Poškodenie - min/max 16/70
Váha - 8.0

 

 

Estok

5-5.jpg

Dlhá, silná zbraň, užitočná i proti najťažšiemu brneniu.
Poškodenie - min/max 18/70
Váha - 6.5

 

 

Sekera

6-6.jpg

Obyčajná sekera, ktorá ma silný útok, ale na obranu je k ničomu. Najlepšia však na sekanie stromov a štiepanie dreva.
Poškodenie - min/max 20/80
Váha - 10.0

 

Taliansky meč

7-7.jpg

I keď sa tento meč používa viac ako 100 rokov, tak vek naň nemá žiadny vplyv. Čo ešte povedať? Taliansky zbrojári poznali svoje remeslo.
Poškodenie - min/max 22/75
Váha - 8.5

 

Španielsky meč

8-8.jpg

Španieli majú veľmi radi tento typ meča. Na ostrí meča je značka najlepšieho a najväčšieho majstra z Toleda.
Poškodenie - min/max 22/80
Váha - 9.5

 

Zvlnený meč

9-9.jpg

Nemecký meč so zvlnenou čepeľou, je užitočná, ako pre výpad, tak pre seknutie.
Poškodenie - min/max 24/90
Váha - 11.5

 

 

Atil

10-10.jpg

Šialene ostrá čepeľ tejto veľkolepej zbrane je schopná zaistiť, aby ti nič nestálo v ceste.
Poškodenie - min/max 25/93
Váha - 8.5

 

 

Zakrivený meč

11-11.jpg

Ťažký meč rytiera.
Poškodenie - min/max 26/100
Váha - 10.5

 

 

Francúzsky meč

12-12.jpg

Jedna z najlepších ukážok od francúzskych majstrov. Nádherná zberateľská zbraň.
Poškodenie - min/max 27/95
Váha - 9.0

 

 

Tanát

13-13.jpg

Meč členov rádu Dragon. Legendy hovoria, že prototyp tohto meča bol vykovaný z meteoritu spadnutého z neba.
Poškodenie - min/max 28/100
Váha - 9.3

 

Halapartňa

14-14.jpg

Účinná na odstránenie kotevných lán, pre vstup na palubu a tiež pre ručný boj na muž proti mužovi. Ostrý bodec na špičke je schopný ľahko prebodnúť akékoľvek brnenie.
Poškodenie - min/max 35/120
Váha - 12.5

 

Macuahuitl

15-15.jpg

Slávny Aztécky obsidiánsky meč s nevysloviteľným menom. Dobré, ťažké zbrane sú vždy cenné, i keď sú vyrobené z dreva a kameňa. 
Poškodenie - min/max 45/140
Váha - 15.0

 

Pištole

Samozrejme, žiadny pirát, či dobrodruh sa nezaobíde bez pištole. Nachádzajú sa tu pištole, ktoré majú rôzne poškodenie, cenu a čas nabíjania. Pištole majú veľkú silu a uľahčíte si tak boj alebo rovno dorazíte protivníka. Niektoré pištole sú dosť drahé a sú aj vzácne, takže ich nenájdete len tak. Buď ich nájdete v úlohe, alebo náhodou, ale je aj možnosť, že v nejakej truhlici s pokladom. Zrejme najlepšia pištoľ je Beretta v pomere výkon/čas nabíjania (ak nerátam brokovnicu - taký odvar od tvorcov hry).

 

Pištoľ

Pištoľ.jpg

Malá, lacná pištoľ. Je dobrá skôr na vrabcov. Je nebezpečná len na krátku vzdialenosť.

Poškodenie - min/max 20/100
Presnosť - 30%
Čas nabíjania - 8 sekúnd
Váha - 3.0

 

Pištoľ z dlhou hlavňou

Pištol-s-dlhou-hlavnou.jpg

Štandardná pištoľ s dlhšou hlavňou na zvýšenie dostrelu a sily. Stále je však zložitejšie nabíjanie a presnosť je nedostatočná.
Poškodenie - min/max 30/120
Presnosť - 50%
Čas nabíjania - 12 sekúnd
Váha - 4.0

 

Dvojhlavňová pištoľ

Dvojhlavňová-pišotl.jpg

Vynikajúca pištoľ s dvoma hlavňami. Je ideálna pre situácie, kde jedná strela nestačí. Používanie tejto zbrane požaduje schopnosť Strelec
Poškodenie - min/max 35/110
Presnosť - 60%
Čas nabíjania - 20 sekúnd
Váha - 5.0

 

Štvorhlavňová pištoľ

Štvorhlavňová-pištol.jpg

Štyri pištole v jednom. Síce prebiť ju trvá celú večnosť, ale potom to stojí za to. Používanie tejto pištole požaduje zručnosť Majster streľby.
Poškodenie - min/max 30/120
Presnosť - 50%
Čas nabíjania - 28 sekúnd
Váha - 6.0

 

Pištoľ Beretta

Beretta.jpg

Táto pištoľ je skutočné umelecké dielo. Výborný dostrel a presnosť, rýchle nabíjanie a vysoká účinnosť. Je vždy dobrým argumentom v každom spore.
Poškodenie - min/max 40/170
Presnosť - 80%
Čas nabíjania - 16 sekúnd
Váha - 3.0

 

Silná pištoľ

Silná-pištol.jpg

Skutočné ručné delo. Má veľký výkon, ale dostrel a presnosť sú len optimálne. 
Poškodenie - min/max 50/175
Presnosť - 20%
Čas nabíjania - 22 sekúnd
Váha - 6.0

 

Brokovnica

Brokovnica.jpg

Zbraň inej éry a z inej doby. Ako sa sem dostala, je záhadou. Používanie tejto zbrane vyžaduje zručnosť Majster streľby. (Pravdepodobne také malé prekvapenie od vývojárov... Alebo skôr boli opitý. Hra je ruská, takže viac k tomu netreba)
Poškodenie - min/max 100/300
Presnosť - 80%
Čas nabíjania - 52 sekúnd

Váha - 9.0

                                           

Kresadlové pušky/karabíny/muškety

Táto mušketa je do dvoch rúk, čiže nemôžeš používať šabľu.

 

Mušketa

musketa.jpg

Mušketa s krátkou hlavňou. Je ťažká, silná a veľmi vzácna v týchto vodách.
Poškodenie - min/max 85/270
Presnosť - 80%
Čas nabíjania - 10 sekúnd
Váha - 13.0

 

Dvojhlavňová mušketa

Dvojhlavňová-mušketa.jpg

Výborný príklad anglickej zbrane. Úžasná mušketa pre majstra strelca. Je ešte viac vzácna a silnejšia ako mušketa.
Poškodenie - min/max 90/290
Presnosť - 80%
Čas nabíjania - 12 sekúnd
Váha - 17.0

 


Ďalekohľady

Čo by to bolo za kapitána bez ďalekohľadu. Je ich niekoľko, a aj tu platí, že čím lepší ďalekohľad, tak tým viac informácii sa dozvieš. Avšak povedal by som, že až príliš veľa informácii sa dá dozvedieť, podľa mňa to mohli vývojári spraviť viac reálnejšie, ale no dobre teda. Tak napríklad u tých najlepších sa dozvieš hádam všetko, akou muníciou strieľa, ako sa volá loď a kapitán, aké má skúsenosti, rýchlosť lode, tiež zistíš aký kaliber má diel, čo robí zo starou v kajute a mnoho ďalších. Ďalekohľad môžeš používať iba na lodi a to iba, keď máš pohľad z prvej osoby (na klávesnici prepínaš klávesou TAB). Ďalekohľad aktivuješ controlom (CTRL).

 

Lacný ďalekohľad

Lacný-ďalekohľad.jpg

Obyčajný lacný ďalekohľad s poškriabaným objektívom, ktorý viac zahmlieva, ako približuje. Tento haraburd nemá u kapitána záujem. Cez tento ďalekohľad ide zistiť len typ, názov a rýchlosť lode.
Váha - 1.0

 

Obyčajný ďalekohľad

Obyčajný-ďalekohľad.jpg

Typický malý ďalekohľad. Šošovky sú slušné, ale mohli byť lepšie. Vďaka nim ide zistiť meno, rýchlosť lode a poškodenie plachiet. 
Váha - 1.5

 

Dobrý ďalekohľad

Dobrý-ďalekohľad.jpg

Drahý ďalekohľad s vynikajúcim objektívom. Môžeš cez neho vidieť i úsmev navigátora, ktorý ja stovky metrov ďaleko. Pomocou tohto ďalekohľadu zistíš typ, názov, rýchlosť, počet diel a mieru poškodenia lode.
Váha - 2.0

 

Výborný ďalekohľad

Vynikajúci-ďalekohľad.jpg

Ďalekohľad vyrobený ozajstným majstrom z čistého horského kryštálu. Lepšia je iba jeho exkluzívna verzia. Pomocou tohto ďalekohľadu zistíš typ, názov lode, rýchlosť, veľkosť jej posádky a poškodenie lodi, ďalej tiež aj delá, aj čo majú delá nabité. 
Váha - 4.0

 

Exkluzívny ďalekohľad

Exklizívny-ďalekohľad.jpg

Tento optický prístroj sa skôr podobá teleskopu ako ďalekohľadu. Šošovky vyrobené z čistého kryštálu s ideálnym priblížením. Obsahuje i statív, takže ďalekohľad je možné podložiť a umožňuje sledovanie bez pomoci rúk. Cez tento ďalekohľad zistíš všetko potrebné, bonusom je typ diel na lodi a pevnosti. 
Váha - 7.0

 

Kyrys

 

Obyčajný kyrys

Obyčajný-kyrys.jpg

Tento kyrys používajú v bitkách skôr obyčajní vojaci. Aj keď je jeho obrana nedostatočná, je stále schopný znížiť poškodenie o 10%.
Váha - 30.0 

 

 

Francúzsky kyrys

Francúzsky-kyrys.jpg

Síce to nie je najlepší kyrys v Karibiku, napriek tomu nie je k zahodeniu pri pirátskych súbojoch. Znižuje obdržané poškodenie o 20%
Váha - 25.0

 

 

Holandský kyrys

Holandský-kyrys.jpg

Kyrys Holandských dôstojníkov. Znižuje obdržané poškodenie o 22%.
Váha - 20.0

 

 

Španielsky kyrys

Španielský-kyrys.jpg

Kyrys vyrobený od najlepších majstrov z Castilie. Vydrží veľa zásahov a znižuje poškodenie o 25%.  
Váha - 23.0

 

 

Drahý kyrys

Drahý-kyrys.jpg

Dekoratívny kyrys vyrobený zo zlatého materiálu. Je známkou bohatstva a prosperity. Napriek tomu výborne ochraňuje proti akémukoľvek útoku. Znižuje obdržané poškodenie o 35%.
Váha - 17.0