Choď na obsah Choď na menu
 


5. 5. 2013

Gentlemen of Fortune

Gentlemen of Fortune (GoF) je plnohodnotná modifikácia pre Sea Dogs: CoAS a kompletne mení hru v podstate od základov. Je to predchodca a úspešný nástupca známeho Combined módu. GoF pridáva do hry tonu nových vecí ako napríklad zbrane, lode, postavy, predmety, hudbu, zvuky, hrateľný národ za pirátov atď. atď. Čo je však najdôležitejšie, tak opravuje azda všetky známe chyby/bugy, a tak výrazne zvyšuje stabilitu hry. Ak ťa už teda nebaví hrať len základnú hru, tzv. vanilla - to je hra bez módov, tak by si určite mal vyskúšať GoF.

GoF mal samozrejme viacero verzií (prvé 1.1; 1.2 a posledné 2.0 a 2.1.5). GoF 2.0 je posledná vydaná verzia, plus sú k nemu patche 1.3, 1.4 a 1.5. GoF 2.0 je trochu "osekaná" verzia oproti 1.2. Čo viem, tak napríklad obsahuje menej lodí, tuším 80 oproti 120, čo zase nie je nič hrozné a oproti základnej hre je stále z čoho vyberať. A zrejme ešte nejaké maličkosti, ktoré ani nepostrehneš. GoF 2.0 by mal byť však vďaka tomuto stabilnejší (hra by mala padať menej), taktiež má upravené nejaké herné mechaniky oproti starším verziám atď. Najväčšou výhodou GoF 2.0 však je, že priamo v hre si môžeš nastaviť konkrétne veci podľa seba. Napríklad ceny tovarov máš na výber na nové (realistic) ceny alebo ako v pôvodnej hre (vo vanille). Ďalej si takto môžeš zmeniť aj váhu tovarov, poškodenie diel, počasie atď.

Toto je naozaj super, že máme tú možnosť si takto hru jednoducho prispôsobiť priamo v hre, pretože v predchádzajúcich verziách módu toto nebolo možné. A mne osobne napríklad vadili až veľmi dlhotrvajúce námorné bitky. Áno, je to síce reálnejšie a bol to cieľ móderov, ale mne tá arkádovosť bitiek neprekážala. Keby chcem simulátor, tak idem hrať inú hru. A ako som spomínal tie dlhšie bitky, tak to preto, lebo cieľom je väčšia reálnosť a to sa im aj v podstate podarilo. Pretože vo vanille si lode v bitke väčšinou relatívne rýchlo potopil, ale v skutočnosti sa lode tak často nepotápali. V bitkách si lode skôr vylámali zuby na plachtách, posádke, delách a iné poškodenie na lodi. Samozrejme sa aj lode potápali len to nebolo tak, že každá bitka automaticky znamenala potopenie väčšiny alebo všetkých lodí. A toto bol v podstate aj cieľ móderov. Ale každému sa páči niečo iné, tak tu si to poškodenie lodí môžeš nastaviť podľa seba a na výber je z troch možností a to ako v základnej hre, realistické alebo niečo medzi tým.

Avšak nezabúdj, že aj módy majú bugy a hra môže padať. Síce upravujú základné bugy z hry, ale nový obsah môže tiež spôsobiť pády hry. Celkovo je však hra s GoF módom stabilnejšia ako bez módu, čo sa týka hlavne počas plnení rôznych úloh.

GoF 2.0 má známy bug, teda sa to asi úplne nedá nazvať chybou, pretože to spôsobuje iná vec. GoF pridáva do hry aj viac nových kanónov, respektíve nové kalibre diel. Ako menšie, tak aj väčšie kalibre diel. Taktiež si môžeš nastaviť aj rýchlosť nabíjania diel medzi vanillou a realistic. A keď že tu boli spravené rôzne úpravy aj nabíjania diel a v hre sú aj menšie delá ako pôvodne boli 6 librové, ktoré sa dajú nabiť relatívne rýchlo, tak to spôsobuje, že ak stretneš loď, ktorá má delá práve s malým kalibrom, tak nabíja len pár sekúnd. A hlavne ak je posádka dobre vycvičená, tak majú kadenciu skoro ako hitlerová motorová píla. Toto vo výsledku urobí väčšie poškodenie ako delá s väčším kalibrom. Toto sa však týka iba vtedy, keď si nastavíš spomínané nabíjanie diel na pôvodné - vanilla. Takže odporúčam nastaviť si realistické nabíjanie.

A čo sa týka stability, tak z mojej skúsenosti je hra celkom stabilná a nepadala nejak často oproti pôvodnej hre. Akurát vo veľkých námorných bitkách s veľkým počtom lodí to vedelo spadnúť, ale to to aj pôvodná hra robí, takže tu asi nie je žiadna zmena. Samozrejme som neprešiel všetky lokácie a podobne, a nenašiel som všetky chyby, takže ťažko hovoriť aké ďalšie známe chyby sa tu nachádzajú. Ale určite GoF mód odporúčam, pretože je to ako by nová hra. Viac info o móde, respektíve čo sa týka nového obsahu sa dočítate tu Sea Dogs: City of Abandoned Ships | PiratesAhoy!

GoF 2.0 stiahnete tu, plus tam máte aj patche Mod Release - Gentlemen Of Fortune 2.0 | PiratesAhoy! alebo aj tu, kde je aj patch 1.5 Mod Release - Gentlemen Of Fortune 2.1.5 mod development | PiratesAhoy!

Staršie verzie GoF, ale aj Combined mód stiahnete tu Downloads - Age of Pirates 2: Gentlemen of Fortune mod for Age of Pirates II: City of Abandoned Ships - Mod DB

 

Combined Mod v1.7

Tento mód neobsahuje žiadne veľké zmeny, ani úpravy hry a ani nič extra nepridáva, okrem niekoľkých maličkostí. Avšak opravuje niektoré zásadné chyby/bugy. Ak sa ti páči teda základná hra a nechceš nejaký extra obsah do hry, tak môžeš vyskúšať túto modifikáciu. Stiahnúť sa dá tu Combined modpack v1.7 file - Mod DB

Tento mód opravuje chybu v rámci úlohy Tenochtitlan, teda známa chyba, keď si dorazil do zátoky The Shores of Mexico a hra spadla. Alebo tam bol nejaký problém s dialógom, to už neviem presne. 

Tento mód ti neumožní používať dlhú mušketu a úpravu si teda musíš stiahnuť individuálne.

Tento mód tiež obsahuje tzv. "Rum manamegent mod." Takže vieš koľko rumu ti ostáva a funguje to rovnako ako so zásobami jedla. Avšak podľa mňa funguje veľmi veľmi zle, pretože posádka rum pije ako vodu. Aj bez tohto módu ho posádka relatívne rýchlo vypila, ale spotreba rumu bez tohto módu je xkrát väčšia. To by posádka nevydržala živá ani týždeň pri takej spotrebe. A toto celkom znepríjemňuje hru, pretože ho treba voziť naozaj veľa, čo zase zaberá dosť miesta na lodi. Pričom v GoF tento "rum management" funguje správne a naozaj dobre. Ak by ti toto tiež prekážalo, tak dá sa jednoducho upraviť hmotnosť tovaru (rumu), tým pádom odpadá problém s nedostatkom miesta na lodi. 

Aké ďalšie chyby opravuje tento mód už neviem povedať, pretože som tento mód skúšal len chvíľku a odradil ma ten zlý rum management. Takže ak vieš o niečom, tak daj pokojne vedieť. Taktiež treba mať na pamäti, že tento mód nerieši stabilitu hry a teda sem tam/občas padne. Napríklad v nejakej bitke, a zrazu ťa hodí na plochu, prípadne napíše nejakú chybu. Toto sa ti môže stať hocikedy, takže treba veľa ukladať, ukladať a ukladať. V tomto má GoF naozaj výhodu, pretože je omnoho stabilnejší a tých pádov je naozaj menej. 

  • Obsahuje QuickMap v2 - pomocou klávesy "M" rýchlo otvoríte a zobrazíte mapu. Taktiež v tomto menu máte zoznam všetkých vašich máp (okrem máp s pokladom), z ktorých si môžete vybrať. Super vec.
  • Pridáva nejakú novú "Excellent" mapu (created by Sorbid)
  • Taktiež obsahuje UserBetterPotion Mod. Super vec, pretože automaticky vyberá nápoj na uzdravenie. Ak ste zase otrávený, tak automaticky užijete protijed.
  • Obsahuje Rum_Management Mod (funguje na rovnakom princípe ako zásoby jedla - počet zásob na lodi)
  • Vylepšené prehľadávanie mŕtvych (na klávesnici je to v základe tuším +/1 - nie na numerickej klávesnici)
  • ​OfficerCommand - Klávesa H (Hold) - dôstojníci ostanú na mieste, na ktorom sa nachádzajú, avšak v prípade útoku alebo nepriateľa blízko nich sa budú brániť. Klávesa G (Go/Follow) - dôstojníci vás budú nasledovať a tiež reagujú na nepriateľov v ich blízkosti. Klávesa C (Charge) - útok na najbližšieho nepriateľa
  • ​SpaceToTalk - rozhovor môžete začať medzerníkom a tak isto aj rôzne iné základné akcie ako otváranie dverí atď.
  • ​WhereAreMyShips - pridáva novú kartu, ktoré vám zobrazia všetky vaše lode zaparkované v prístavoch (Port Controler)
  • QuestLookout - dostanete informáciu, že vo vašej blízkosti sa nachádza napríklad nejaká loď, ktorá má nejaký súvis s úlohou, ktorú máte rozrobenú. Neukazuje ich však na hlavnej mape.
  • CompanionBallChoice - funkcia. ktorá prikazuje vašej skupine/flotile, aký majú typ munície používať a používať ho budú až do vtedy, kým príkaz nezmeníte. Tak isto dostanete varovanie, keď už dochádza munícia.​​