Choď na obsah Choď na menu
 


19. 7. 2011

Atribúty, zručnosti a schopnosti

P.I.R.A.T.E.S.

PIRATES sú atribúty, ktoré sú veľmi dôležité, pretože od atribútov záleží ako silná bude tvoja postava, ako rýchlo budeš postupovať v hre atď. Preto je lepšie vynechať postavu Peter Blood a vybrať si tých ďalších dvoch, prípadne inú postavu ak máš GoF mód. Pretože u zvyšných dvoch postavách si môžeš hneď na začiatku (počas rozhovoru na palube lodi) atribúty prerozdeliť. Všetky atribúty sú samozrejme dôležité, ale sú tu asi tri, respektíve štyri atribúty, ktoré sú najdôležitejšie a preto by si mal medzi tieto atribúty rozdeliť čo najviac bodov. Sú to talent, sila, reakcie a vytrvalosť. Ale nie je zase dobré, aby si ich rozdelil tak, aby si tie štyri mal na plno a ostatné budeš mať na nule. Okrem talentu. Ten daj na desať bodov.

P - Power (Sila). 

I -  Insight (Inštinkt)

R - Reaction (Reakcie)

A - Authority (Autorita)

T - Talent

E - Endurance (Vytrvalosť)

S - Success (Úspech)

 

Power (Sila)

Každý pridelený bod ovplyvňuje tvoje životy, teda počet tvojich životov a nosnosť tvojej postavy. Taktiež ovplyvňujú a zvyšujú zručnosti pre medium weapons (stredné zbrane), heavy weapons (ťažké zbrane) and cannons (delá). 

Sila je zároveň aj tretí najdôležitejší atribút. Je dôležitá pre tvoje zdravie a nosnosť. A keď že aj nepriatelia sú silný, tak potrebuješ aj veľa zdravia. A veľkú nosnosť zase kvôli rôznym haraburdám a veciam čo budeš nosiť ako rôzne zbrane, nápoje, predmety s bonusmi atď. 

 

Insight (Inštinkt)

Ovplyvňuje a zlepšuje zručnosti ako light weapons (ľahké zbrane), stealth (utajenie), navigation (navigácia), accuracy (presnosť), and repair skills (opravy). 

Tento atribút je tiež dôležitý, ale nepridáva nič extra oproti ostatným. Pridáva len na schopnosti vypísané vyššie, ktoré aj tak postupom hry vylepšíš. Takže mu nevenuj veľkú pozornosť.

 

Reaction (Reakcie)

Každý pridelený bod ti zvyšuje energiu o 10 bodov. Reakcie tiež ovplyvňujú a zlepšujú zručnosti ako light weapons (ľahké zbrane), medium weapons (stredné zbrane), pistols (pištole) a grappling (naloďovanie/zaháknutie). Reakcie sú druhé najdôležitejšie atribúty. Reakcie ti ovplyvňujú tvoju energiu, čo je dôležité v boji. Určite si reakcie uprav na hodnotu 9 alebo 10.

 

Authority (Autorita)

Každý pridelený bod zvyšuje aj tvoj počet maximálnych dôstojníkov, ktorých môžeš mať. Tiež ovplyvňujú a zlepšujú zručnosti ako leadership (vodcovstvo), defense (obrana) a trade (obchod). 

Aj autorita je dôležitá. A to hlavne v tvojich začiatkoch, pretože na začiatku hry nemáš sprístupnených veľa osobných a lodných schopností, ale toto sa dá zase vykryť počtom dôstojníkov, ktorí tieto schopnosti majú. A autorita ovplyvňuje práve počet dôstojníkov, ktorých môžeš najať. Avšak, keď už v hre postúpiš a vďaka veľa bodov na talente postupuješ veľmi rýchlo, tak autorita už tak užitočná nie je. Nižšie v článku nájdeš viac pod Abilities (schopnosti), čo sa týka "vykrývania" tých lodných schopností s dôstojníkmi.

 

Talent

Každý pridelený bod zvyšuje tvoj postup, čiže ako rýchlo sa zlepšuješ a získavaš nové schopnosti. Talent tiež ovplyvňuje zručnosti leadership (vodcovstvo), navigation (navigácia), cannons (delá), grappling (zaháknutie) a trade (obchod). 

Talent je zároveň aj najdôležitejší atribút. Najlepšie je ho na začiatku zvoliť na hodnotu 10. Vtedy máš zaručený omnoho rýchlejší postup. A tiež dokážeš sprístupniť všetky osobné schopnosti.

 

Endurance (Vytrvalosť)

Každý pridelený bod zvyšuje počet tvojich životov a v menšej miere aj tvoju nosnosť. Vytrvalosť ovplyvňuje a zlepšuje tvoje zručnosti pre heavy weapons (ťažké zbrane), defense (obrana) a repair (opravy). 

Vytrvalosť je asi taký posledný dôležitý alebo jeden z dôležitých atribútov. Vytrvalosť je na tom podobne ako sila, ale v menšej miere má vplyv na nosnosť. Preto bude asi najlepšie vyladiť tieto dva atribúty tak, aby to bolo vyvážené a zároveň si dostal aj lepšie bonusy na zdraví a energii.

 

Success (Úspech)

Ovplyvňuje a zlepšuje zručnosti pre pistols (pištole), luck (šťastie), stealth (utajenie) a accuracy skills (presnosť). 

Tento atribút je tiež dôležitý, ale nepridáva nič extra oproti ostatným, pridáva len na schopnosti vypísané vyššie, ktoré aj tak postupom hry vylepšíš. Takže mu nevenuj veľkú pozornosť.

 

Personal Skills (Osobné zručnosti)

Osobné zručnosti sú určené pre tvoju postavu a od týchto zručností závisí ako silná bude tvoja postava a to hlavne v boji. Väčšina osobných zručností sa ľahko vylepšuje/leveluje, až na dve zručnosti a to Utajenie a Šťastie. Ostatné zručnosti sa ľahko vylepšujú, pretože ich využívaš stále a všade. Ale utajenie a šťastie sa len tak počas hry ľahko nezlepšujú, respektíve, zlepšujú sa veľmi pomaly. A ak ich chceš vylepšiť poriadne, tak to musíš robiť konkrétnymi aktivitami. Všetky zručnosti môžeš vylepšiť najviac na hodnotu 100. Ak plníš dôležité questy (úlohy) alebo národné (National quest), tak získavaš skúsenosti na vyše, ako na osobné, tak aj na lodné schopnosti. To isté platí aj po obsadení pevnosti.

 

Leadership (vodcovstvo) - ovplyvňuje koľko posádky dokážeš naverbovať v karčmách. Vodcovské schopnosti si zvyšuješ tým, že v námornom boji nestratíš veľa posádky, čiže čím viac posádky v boji ti padne, tak tým menej skúsenosti získaš na schopnosť vodcovstvo.

Light Weapons (Ľahké zbrane) - ovplyvňujú poškodenie ľahkými zbraňami. Čiže, keď používaš ľahké zbrane, tak tým si aj postupne zlepšuješ túto schopnosť.

Medium Weapons (Stredné zbrane) - ovplyvňujú poškodenie strednými zbraňami. Čiže, keď používaš stredné zbrane, tak tým si aj postupne zlepšuješ túto schopnosť.

Heavy Weapons (Ťažké zbrane) - ovplyvňujú poškodenie ťažkými zbraňami. Čiže, keď používaš ťažké zbrane, tak tým si aj postupne zlepšuješ túto schopnosť.

Pistols (Pištole) - ovplyvňujú poškodenie strelnými zbraňami. Čiže, keď používaš strelné zbrane, tak tým si aj postupne zlepšuješ túto schopnosť.

Luck (Šťastie) - ovplyvňuje tvoje šance na kritický zásah v námorných bitkách, zvyšuje šancu na získanie väčšej koristi pri rabovaní kolónii a či sa pri pašovaní kontrabandu objavia hliadky. Šťastie si zlepšuješ, keď nepriateľom udelíš kritický zásah v námorných bojoch, keď hráš hazardné hry v karčmách alebo s guvernérmi v ich sídle. Čím vyššie sumy vsadíš, tak tým viac skúsenosti na túto schopnosť aj získaš.

Stealth (Utajenie) - ovplyvňuje tvoje šance ako nebyť odhalený, keď napr. vyvesíš nepriateľskú vlajku a chceš sa dostať do nejakej kolónie. Túto schopnosť zlepšuješ tým, že sa plavíš pod nepriateľskou vlajkou a snažíš sa dostať k lodiam alebo kolóniám bez toho, aby ťa odhalili. Celkovo však schopnosť utajenie je slabo účinná, aj keď hu máš vylepšenú na maximum. Je preto nevyhnutné používať aj rôzne predmety, ktoré pridávajú body na utajenie. Nepriatelia, ťa však môžu odhaliť tak či tak. Preto ak sa chceš dostať do nejakej kolónie, tak si radšej zaobstaraj obchodnú licenciu. 

 

Ship Skills (Lodné zručnosti)

Lodné zručnosti sú určené pre tvoju loď a od týchto zručností závisí aká silná bude tvoja loď v námorných bojoch.

 

Navigation (Navigácia) - ovplyvňuje, s ktorou triedou lode sa môžeš plaviť bez sankcií. Keď klikneš pravým tlačidlom myši na zručnosť navigácia, tak sa ti zobrazia požiadavky na každú triedu lode. Navigácia tiež ovplyvňuje rýchlosť a obratnosť tvojej lode, takže čím viac bodov máš na zručnosti navigácia, tak aj tým bude tvoja loď o niečo rýchlejšia a obratnejšia. Navigáciu si zlepšuješ jednoducho plavbou po mori, či už v boji, alebo len tak, keď sa plavíš po mori. Veľmi účinný spôsob je však zlepšovať túto zručnosť v búrkach.

Accuracy (Presnosť) - ovplyvňuje presnosť lodných diel. Je to najdôležitejšia zručnosť v námornom boji. Tvoje delá môžu byť akokoľvek silné a tvoja posádka môže delá nabiť aj za "sekundu." Ale čo z toho, keď netrafíš loď 5 metrov od teba? No, smola. Čím viac bodov máš na tejto zručnosti, tak tým bude tvoja streľba presnejšia. A hlavne na väčšie vzdialenosti. Túto zručnosť vylepšuješ v boji, v podstate, každým zásahom nepriateľa. Na presnosť diel má samozrejme nejaký vplyv aj tvoja posádka, respektíve jej skúsenosti.  

Cannons (Delá) - ovplyvňuje rýchlosť nabíjania lodných diel. Túto zručnosť zlepšuješ v boji.

Grappling (Naloďovanie/zaháknutie) - ovplyvňuje vzdialenosť, na ktorú dokážeš loď zahákovať. Túto zručnosť tak isto zlepšuješ v boji, keď lode zahákuješ a prejdeš na boj muža proti mužovi.

Defense (Obrana) - ovplyvňuje odolnosť alebo schopnosť prežiť tvojej posádky voči nepriateľskej paľbe z diel. Táto zručnosť sa ti zlepšuje podľa toho, aké straty na posádke si utrpel v námornom boji. 

Repair (Opravy) - ovplyvňujú rýchlosť opráv počas námornej bitky. Túto zručnosť zlepšuješ opravami v námorných bitkách, ale za predpokladu, že máš k dispozícii aj potrebný materiál. Teda plachtovinu a dosky. Celkovo je táto zručnosť málo účinná, aj keď hu máš na maximum. Preto sa viac oplatí používať lodné schopnosti ako rýchle opravy a tak podobne.

Trade (Obchod) - ovplyvňuje ceny pri nákupe alebo predaji tovaru. Túto zručnosť vylepšuješ jednoducho obchodovaním, čiže keď kupuješ/predávaš veci v obchode. Čím väčšie obchody robíš, teda čím viac peňazí minieš alebo zarobíš, tak tým sa ti aj viac vylepšuje táto zručnosť.

 

Abilities (Schopnosti)

Okrem atribútov a zručností, sa v CoAS nachádzajú ešte osobné schopnosti (personal abilities), tých je celkovo 20 a lodné schopnosti (ship abilities), ktorých je 37. Tieto schopnosti získavaš tiež postupom v hre a na rozdiel od osobných a lodných zručností si ich vyberáš podľa seba, respektíve si vyskúmaš tie schopnosti, ktoré chceš. Osobné schopnosti získavaš bojom na zemi alebo na palubách lodí a lodné schopnosti zase námorným bojom.

Následne po sprístupnení/vyskúmaní nejakej schopnosti, ti tieto schopnosti pridajú určité výhody. Veľkou výhodou týchto schopností, teda hlavne výhodou lodných schopností je, že ak máš dôstojníka na nejakej pozícii, napr. delostrelec, tak jeho lodné schopnosti, ktoré ty nemáš vyskúmané/sprístupnené, ale ten dôstojník tie schopnosti sprístupnené má, tak aj ty máš automaticky tie bonusy, ktoré tie schopnosti dávajú. Čo sa dá samozrejme veľmi dobre využiť, pretože tieto schopnosti tým pádom nemusíš vyskúmať, ak ich nejaký tvoj dôstojník má. To, že dôstojník zdieľa s tebou nejakú schopnosť, ktorá je aktívna, ale nemáš hu ty osobne sprístupnenú, tak je v šedom poli, ale so zeleným nápisom.

Niektoré schopnosti majú však aj požiadavky. A to konkrétne, že ich môžu využívať len dôstojníci na daných povolaniach. Ak máš teda dôstojníka určeného na povolaní delostrelec, tak môže využívať len schopnosti určené pre delostrelcov. Ak má sprístupnené nejaké schopnosti aj pre iné povolanie, tak budú zamknuté a nebude ich môcť využívať. Preto si radšej pozri, ktorý dôstojník má aké zručnosti sprístupnené a podľa toho ho priraď na pozíciu, aby si najlepšie využil jeho schopnosti. Aj pre seba.

Taktiež netreba zabúdať, že schopnosti, ktoré už máš vyskúmané, tak je zbytočné, aby si si najal dôstojníka s rovnakými zručnosťami. Respektíve, aby si ho nedal na nejaké miesto s tým, že ti to pridá bonusy navyše. Nepridá. Všetky schopnosti pridávajú bonusy iba raz. Ak máš vyskúmané napr. rýchle nabíjanie diel, čo ti skráti nabíjanie diel o 10% a tvoj dôstojník má túto schopnosť tiež a preto si ho pridal na povolanie delostrelec, aby si mal nabíjanie diel skrátené o 20%, tak tak to nefunguje. Aj tak dostaneš iba 10% bonus, pretože už to máš vyskúmané ty. Alebo tvoj dôstojník.

 
Personal Abilities (Osobné schopnosti)

 

Basic Defense Art

Obdržané poškodenie je znížené o 10%.

 

Advanced Defensive Art

Obdržané poškodenie je znížené o 20%. 

Požaduje mať vyskúmané Basic Defense Art.

 

Cuiras

Dovoľuje použiť Kyrys (je to druh ľahkého brnenia chrániaci hruď). 

Požaduje mať vyskúmané Advanced Defensive Art.

 

Critical Hit

Bonus 5% na šancu Kritického zásahu pri útoku chladnou zbraňou.

 

Tree of Life

Veľkosť života stúpa o 1 bod, pri každom zvýšení tvojej hodnosti. 

Požaduje mať vyskúmané Advanced Defensive Art.

 

Heavy Hand

Tvoje tvrdé rany ti pomôžu premôcť súpera a uberajú mu silu bojovať.

 

Adrenaline Rush

Energia sa regeneruje o 15% rýchlejšie.

 

Berserk

Po dobu 10 sekúnd sa zvýši tvoj útok a obrana. Nabitie trvá 1 minútu. 

Požaduje mať vyskúmané Basic Defensive Art a Adrenaline Rush.

 

Dynamo

Veľkosť maximálnej energie stúpa o 1 bod pri každom zvýšení tvojej hodnosti. 

Požaduje mať vyskúmané Adrenaline Rush. 

 

Battering Ram

Pridáva 20% šancu na prelomenie nepriateľskej obrany. 

Požaduje mať vyskúmané Advanced Defensive Art.

 

Sword Dancer

Pridáva 30% bonus na útok švihom. 

Požaduje mať vyskúmané Critical Hit a Advanced Defensive Art.

 

Elite Fencing

Pridáva 20% šancu na udelenie kritického zásahu. Zároveň aj obdržané poškodenie sa znižuje o 30%. 

Požaduje mať vyskúmané Critical Hit, Advanced Defensive Art a Adrenaline Rush.

 

The Shootist

Nabíjanie je o 10% rýchlejšie a presnosť o 10% lepšia.

Sprístupnením tejto schopnosti môžeš používať dvojhlavňové pištole.

 

Clever Shot

Nabíjanie pištole je o 25% rýchlejšie. Taktiež presnosť je zvýšená o 25%. Sprístupnením tejto schopnosti môžeš používať štvorhlavňové pištole. 

Požaduje mať vyskúmané The Shootist.

 

Strongman

Unesieš o 30 bodov záťaže viac.

 

Iron Constitution

Obnova zdravia je rýchlejšia za predpokladu, že sa behom 24 hodín vyhneš vážnejšiemu zraneniu. Na mori je obnova zdravia o niečo pomalšia. 

Požaduje mať vyskúmané Advanced Defensive Art.

 

Experience Exchange

Umožňuje zdieľať predmety medzi dôstojníkmi behom zahákovania lode.

Zároveň tebou získané skúsenosti zdieľaš medzi pasažiermi o 10%, dôstojníkmi o 50% a spoločníkmi o 33%. Výhoda pre tvojich dôstojníkov, pretože sa budú zlepšovať rýchlejšie.

 

Iron Will

Znižuje riziko vzbury pri nedostatku potravín a peňazí.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Bosun/Lodník, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

 

Lifeboat Rescue

Ak je tvoja loď kriticky poškodená pod 15%, tak posádka unikne záchranným člnom na inú loď v tvojej flotile. Akýkoľvek spoločník vo flotile s touto zručnosťou sa sťahuje na veliteľskú loď. 

Požaduje mať vyskúmané Iron Will.

 

Honest Face

Ľudia nie sú ovplyvnený tvojou negatívnou reputáciou. To znamená, že ak máš zlú reputáciu, tak aj cez zlú reputáciu budú s tebou ľudia chcieť spolupracovať. Kvôli tvoje zlej reputácií, totiž nemusí každý s tebou spolupracovať, dať ti nejakú úlohu a tak podobne. 

Požaduje mať vyskúmané Advanced Commerce a Iron Will.

 

Ship Abilities (Lodné schopnosti)

 

Pirate Flag

Vyvesíš vlajku Jolly Roger. Táto vlajka je už sprístupnená od začiatku hry a je jedno s akou národnosťou a postavou si začal.

 

English Flag

Vyvesíš vlajku Anglicka. Ak máš túto zručnosť sprístupnenú, tak sa môžeš pokúsiť zamaskovať a tváriť sa ako loď pod Anglickou vlajkou. Či ťa odhalia alebo nie, však závisí od tvojej schopnosti utajenie, veľkosti flotily, tvojej reputácie atď.

 

French Flag

Vyvesíš vlajku Francúzska. Ak máš túto zručnosť sprístupnenú, tak sa môžeš pokúsiť zamaskovať a tváriť sa ako loď pod Francúzskou vlajkou. Či ťa odhalia alebo nie, však závisí od tvojej schopnosti utajenie, veľkosti flotily, tvojej reputácie atď.

 

Spanish Flag

Vyvesíš vlajku Španielska. Ak máš túto zručnosť sprístupnenú, tak sa môžeš pokúsiť zamaskovať a tváriť sa ako loď pod Španielskou vlajkou. Či ťa odhalia alebo nie, však závisí od tvojej schopnosti utajenie, veľkosti flotily, tvojej reputácie atď.

 

Dutch Flag

Vyvesíš vlajku Holandska. Ak máš túto zručnosť sprístupnenú, tak sa môžeš pokúsiť zamaskovať a tváriť sa ako loď pod Holandskou vlajkou. Či ťa odhalia alebo nie, však závisí od tvojej schopnosti utajenie, veľkosti flotily, tvojej reputácie atď.

 

Brander

Pošle spojeneckú loď so zapáleným strelným prachom k nepriateľskej lodi, ktorá vybuchne v ich blízkosti, čo spraví obrovské škody.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Bosun/Lodník, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

 

Allied Troop Landing

Pred útokom na pevnosť sa posádka zo všetkých lodí zjednotí do jednej útočiacej skupiny. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Bosun/Lodník, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

 

Longer Pranks

Schopnosť ti umožní zahákovať loď na väčšiu vzdialenosť, ktorá sa zvýši o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Bosun/Lodník, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

 

Master Boarder

Schopnosť ti umožní zahákovať loď na väčšiu vzdialenosť, ktorá sa zvýši o 25%. Zahákovanie je možné zároveň uskutočniť v akejkoľvek rýchlosti a z rôznych uhlov. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Bosun/Lodník, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Longer Pranks a Musket volley.

 

Musket Volley

Pred zahákovaním uskutočnia tvoji vojaci salvu z pušiek, čo bude mať za následok straty na nepriateľskej posádke najviac o 25%. Zároveň budeš mať aj na palube mužov s puškami počas boja muža proti mužovi.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Bosun/Lodník, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Longer Pranks a Musket volley.

 

Basic Commerce

Pridáva 10% zľavu na nákup tovaru v obchode. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Treasurer/Pokladník, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Advanced Commerce

Pridáva 20% zľavu na nákup tovaru v obchode. Tiež pridáva o 5% viac zisku pre predaný tovar. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Treasurer/Pokladník, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Basic Commerce.

 

Quick Reload

Prebíjanie diel bude o 10% rýchlejšie. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Cannoneer/Delostrelec, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Foresight

Ďalšie nabitie diel bude o 50% rýchlejšie. Použiť sa dá raz za 5 minút.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Cannonneer/Delostrelec, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Quick Reload.

 

Wrecker

Zvýši poškodenie nepriateľského trupu o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Cannonneer/Delostrelec, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

The Shredder

Zvýši poškodenie nepriateľských plachiet o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Cannonneer/Delostrelec, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

God of Death

Zvýši poškodenie nepriateľskej posádky o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Cannonneer/Delostrelec, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Critical Hit

Zvýši 5% šancu na kritický zásah. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Cannonneer/Delostrelec, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Wrecker, The Shredder a God of Death.

 

Distant Fire

Dostrel diel sa zvýši o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Cannonneer/Delostrelec, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Pro Canooneer

Poškodenie na akejkoľvek časti nepriateľskej lode je zvýšené o 30%. Tiež je zvýšená šanca na udelenie kritického zásahu o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Cannonneer/Delostrelec, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Critical Shot, Distant Fire a Quick Reload.

 

Carpenter

Všetky opravy sú o 10% efektívnejšie. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Carpenter/Lodný Tesár, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Shipbuilder

Znižuje o 10% potrebný materiál pre opravy (dosky a plachty). 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Carpenter/Lodný Tesár, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Carpenter.

 

Light Repairs

Oprava lodi bude pomalšia zhruba okolo 60 sekúnd, ale bude bez vynaloženia prostriedkov na opravy. Dokáže opraviť trup lode aj o viac ako 10%. Taktiež zabraňuje potopeniu lode ak má loď menej ako 10% zdravia. Táto schopnosť môže byť použitá len raz za 3 minúty. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Carpenter/Lodný Tesár, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Quick Repairs

Táto schopnosť vyžaduje dostatok materiálu potrebnú na opravu lode. Teda dostatok dosiek na opravu trupu a dostatok plachtoviny pre plachty. Táto schopnosť nedokáže opraviť zlomené sťažne. Táto schopnosť dokáže opraviť loď až na 65% celkového zdravia lode. Dá sa použiť len raz za 90 sekúnd. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Carpenter/Lodný Tesár, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Light Repair a Carpenter.

 

Basic Naval Defense

Celkové škody na lodi sa znížia o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Carpenter/Lodný Tesár, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Advanced Naval Defense

Celkové škody na lodi sa znížia o 25%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Carpenter/Lodný Tesár, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Basic Naval Defense.

 

Elite Naval Defense

Celkové škody na lodi sa znížia o 25% a šanca, že dostaneš kritický zásah sa zníži o 70%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Carpenter/Lodný Tesár, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

Požaduje mať vyskúmané Advanced Naval Defense.

 

Increased Naval Speed

Zvyšuje maximálnu rýchlosť lode o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Navigátor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Increased Naval Maneuverability

Zvyšuje obratnosť lode o 15%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Navigátor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Batten the Hatches

Znižuje škody spôsobené búrkou o 30%. T

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Navigátor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Windwatcher

Zvyšuje zrýchlenie/akceleráciu lode o 10%. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Navigátor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Super Sails

Vďaka lepším plachtám je tvoja plavba celkovo o 10% rýchlejšia.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Navigátor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú. 

 

Quick Turn

Obratnosť lode je 8x rýchlejšia po dobu 1 minúty. Ide použiť raz za 3 minúty. 

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Navigátor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

Požaduje mať vyskúmané Increased Naval Speed, Increased Naval Maneuverability a Windwatcher.

 

Sandbank Maneuver

Po dobu 60 sekúnd neobdržíš žiadne poškodenie od skál, útesov a plytčín.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Navigátor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

Požaduje mať vyskúmané Super Sails a Increased Naval Maneuverability.

 

Old Sea Dog

Manévre lode budú o 20% rýchlejšie. Zároveň vynecháš všetky stretnutia s bežnými loďami.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Navigátor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

Požaduje mať vyskúmané Sandbank Maneuvers, Batten the Hatches a Quick Turn.

 

Medic

Táto schopnosť znižuje o 10% straty na tvojej posádke, ktoré utrpí v námorných bojoch, ale aj od kartáčových striel a iných vecí, ktoré dokážu zraniť posádku.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Doktor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

 

Life Saver

Táto schopnosť znižuje o 20% straty na tvojej posádke, ktoré utrpí v námorných bojoch, ale aj od kartáčových striel a iných vecí, ktoré dokážu zraniť posádku.

Táto schopnosť je dostupná len pre povolanie Doktor, ktorý má túto schopnosť zároveň sprístupnenú.

Požaduje mať vyskúmané Medic.