Choď na obsah Choď na menu
 


19. 7. 2011

O čom je hra Sea Dogs: CoAS

Sea Dogs: City of Abandoned Ships (CoAS) je štvrtý diel zo série Sea Dogs. Herná séria je známa aj pod alternatívnym názvom Age of Pirates, čo je zároveň aj názov pre americký a európsky trh. Aj keď pod týmto názvom vyšli len dva diely z hernej série, tak ďalšie diely už boli len pod názvom Sea Dogs. Neskôr sa však aj pôvodné diely pod názvom Age of Pirates definitívne premenovali na Sea Dogs a tak sa predávajú do dnes. Na ruskom trhu je séria Sea Dogs známa aj pod názvom Corsairs. A aby bol v tom poriadok, tak celú hernú sériu Sea Dogs si trochu a veľmi stručne zhrnieme.

Prvý diel Sea Dogs bol vydaný v roku 2000. Veľkou inšpiráciou pre tento diel bola veľmi známa hra Sid Meier's Pirates! V roku 2003 vyšiel Sea Dogs 2, ktorý bol nepriamym pokračovaním pôvodného Sea Dogs z roku 2000 a z marketingových dôvodov bol premenovaný na Pirates of the Caribbean (PotC), pretože v tom istom roku vyšiel aj prvý diel z filmovej série Pirates of the Caribbean: The Curse of Black Pearl. Ďalší diel prišiel v roku 2006, Age of Pirates: Caribbean Tales, a tento diel je priamym pokračovaním pôvodného Sea Dogs z roku 2000. Age of Pirates: Caribbean Tales sa neskôr premenuje a objavuje už len pod názvom Sea Dogs: Caribbean Tales. V roku 2009 prišiel Age of Pirates 2: City of Abandoned Ships (CoAS) a tento diel je tiež len nepriamym pokračovaním pôvodného Sea Dogs. Age of Pirates 2: CoAS sa tak isto ako Age of Pirates: Caribbean Tales premenuje na Sea Dogs a na hernom trhu sa objavuje už len pod týmto názvom. V roku 2016 vyšiel Sea Dogs: To Each His Own (TEHO), ktorý je tak isto nepriamym pokračovaním a TEHO nadväzuje na predošlý diel Sea Dogs: CoAS. A v podstate to bol aj zároveň taký remaster CoAS a TEHO dostalo veľa vylepšení, ktoré je aj v súčasnom titule Caribbean Legend. A Caribbean Legend je zase remster TEHO.

Len ešte pripomeniem, že na hru Pirates of the Caribbean z roku 2003 existuje mód, ktorý je jednoznačne medzi pirátskou komunitou najznámejší a najobľúbenejší - New Horizons. Je to total overhaul mod, ktorý z toho urobil úplne novú hru. V podstate už dlhú dobu aj tak funguje. Ako samostatná hra, a tak v niektorých verziách módu už netreba pôvodnú hru PoTC z roku 2003. Dokonca táto modifikácia, respektíve hra, vyšla aj na lepšom engine Maelstorm.

New Horizons | PiratesAhoy!

New Horizons - PiratesAhoy! (piratehorizons.com)

A na Sea Dogs: CoAS vyšiel zase najznámejší mód Gentleman of Fortune, o ktorom je tu popísané dosť v samostatnom príspevku. Tento mód tak isto vyšiel aj na vylepšený engine Maelstorm.

Sea Dogs: City of Abandoned Ships - Gentlemen of Fortune (estranky.sk)

 

Vrátime sa naspäť k Sea Dogs: City of Abandoned Ships. V hre sa dá pohybovať, ako po mori, tak po súši. Na súši robíš bežné základy ako napr. kupovanie nových lodí a tovaru, verbovanie posádky, plnenie rôznych úloh nie len pre kráľa, ale aj pre bežných ľudí. Ďalej môžeš ešte preskúmať ostrov a pozrieť napríklad miestnu prírodu, zátoky či pláže, pevnosť, jaskyňu atď. Ďalej sa môžeš opíjať v hostinci, hrať hazardné hry, pašovať tovar, obsadzovať a rabovať kolónie. Prípadne sa aj oženiť a mnoho ďalších. Do sýta si taktiež užiješ šermiarske súboje. 

No a ako náhle zdvihneš kotvu, tak na mori si do sýta zase užiješ námorné bitky, boje na palubách lodí, východy či západy slnka, vrtochy počasia, nebezpečných pirátov či ostatných nepriateľov a nové nepoznané objavy v Karibských vodách. A to nie je samozrejme všetko. 

Na výber máš z troch postáv a tiež z troch rôznych povolaní - korzár, obchodník, dobrodruh. Taktiež máš na výber komu zaistíš slávu, bohatstvo a prestíž v Karibiku. Bude to Anglicko, Francúzsko, Španielsko alebo Holandsko? Môžeš to dosiahnuť nie len silou, ale aj obchodovaním. Napríklad tak, že vybuduješ veľké a bohaté obchodné impérium. Alebo sa môžeš stať významným a obávaným korzárom pod ochranou koruny. Alebo zavesíš veci na klinec a staneš sa známym pirátom, ktorý bude šíriť hrôzu a strach v Karibiku? Alebo len obyčajný dobrodruh, ktorý chce objavovať nové a neznáme veci v Karibiku, dúfajúc, že objaví veľké bohatstvo? Je jedno či sa budeš plaviť pod kráľovskou vlajkou, pirátskou alebo žiadnou. Je to totiž len na tebe.

Stačí zdvihnúť kotvy a môžeš sa vydať za bohatstvom a slávou do Karibiku. Potom je už len na tebe či budeš obchodovať, prepadávať lode a kolónie, len tak sa plaviť po moriach, pašovať tovar, plniť rôzne úlohy a mnoho ďalších. Preskúmaj tajné záhady a miesta v Karibiku, zaži veľkolepé námorné bitky 17. storočia, otvor si fľašku rumu a plávaj po Karibiku - po neznámych vodách. Máš možnosť pokúsiť sa o to a Sea Dogs: City of Abandoned Ships ti to ponúka. A ponúka ešte viac.    

 

"Ber čo môžeš a nič nevracaj"